Lägesrapport 1 mars 2019
Kartorna Skogsö och Erstavik ritade av Nils-Göran Olsson är klara sedan tidigare och banläggaren Anders Asplund har fortsatt arbetet med banläggningen under vintern och nu inleds finslipningen av de sista detaljerna för medeldistansens banor.
Vad är skillnaden mellan de olika terrängområdena?
Området Skogsö är en halvö som ligger i Saltsjöbadens nordligaste del. Baggensfjärden på ena sidan och det historiska Baggensstäket på andra sidan. Det är ett kompakt terrängområde som ligger i direkt anslutning till bebyggelse. Det är bitvis typisk skärgårdsterräng med gles, lättlöpt tallskog på höjderna och lite brötigare terräng mellan höjdpartierna. Området är stigrikt med måttlig till kraftig kupering.
Området Erstavik som de flesta kommer att springa i är ett vidsträckt friluftsområde med svag till måttlig kupering. Stora ytor är stiglösa och har en känsla av vildmark.
Vad kommer att bli unikt med karta och banor på den här medeldistansen?
Det kommer att bli en unik inramning med arena mitt i miljonprogramsområdet Fisksätra. De Swedish League-klasser som springer på Skogsö (W21, M21, D20E, H20E, D18E, H18E) får fysiskt krävande banor delvis av kontinental karaktär i ett jungfruligt område. Övriga får banor som delvis går i vildmarksterräng, bara 15 km från Stockholms innerstad.
Lägesrapport 1 december 2018
Anders Asplund är banläggare för medeldistansen, både för Swedish League-klasserna på Skogsö och publiktävlingarna i Erstavik. Här berättar han hur långt han kommit i arbetet.
Det kommer att vara två olika tävlingsområden på medeldistansen, varför?
Vi har sökt och fått Swedish League-finalen med 100-årsjubileum av orienteringsidrotten på en ide om att ha arena ”mitt i bebyggelse”. Detta för att försöka synliggöra orienteringen som sport och integrera oss med personer som aldrig sett en orienteringstävling.
För Swedish Leauge-klasserna har Nils-Göran Olsson ”Zeke” ritat en karta över ett område som aldrig tidigare använts för orientering som heter Skogsö. Skogsö är ett naturreservat med speciella regler för hur många orienterare det får vara i skogen vid ett arrangemang. Med de begränsningarna kan vi endast köra Swedish Legue-klasserna på Skogsö medan publikklasserna springer i Erstavik på en nyritad karta som tidigare ingått i kartan Nackareservatet-Erstavik.
Vilka utmaningar kommer löparna att möta i de olika områdena?
På Skogsö kommer löparna att utmanas av fysiska banor med stora variationer av terrängtyp, svårighetsgrad, längd, riktning och stil. Tempoanpassning blir en avgörande faktor.
I Erstavik kommer löparna på de längre banorna att utmanas av tekniska svårigheter i delvis stiglös terräng. De kortare banorna kommer att ha en längre banlängd en normalt beroende på logistiska utmaningar att komma in i arenaområdet. Alla banor i publikklasserna kommer att avsluta med helt annan typ av terräng än övriga delar av banan.
Fakta: Anders Asplund, banläggare medeldistans
Har varit aktiv banläggare sedan 70-talet och varit ansvarig banläggare för NOM-testen 1985 och SM-stafetten 1995. På Stockholmsnivå varit ansvarig för DM-stafett och DM Lång. Det senaste decenniet har jag ansvarat för Järlas tävlingar 2007 (Lång). 2009 (Medel) och 2011 (Medel)
Jag ser att man som banläggare har ett stort ansvar för att optimera den terräng man har att använda. Min ledstjärna är att variera kontrollsträckningarna så att löparens förmåga att anpassa sitt tempo blir avgörande.
Jag ser med glädje fram emot att bjuda alla deltagare på en unik upplevelse i kombinationen krävande terräng och tät bebyggelse.