1969 firades 50-årsminnet av den första officiella orienteringstävlingen. Med världselitlöpare på startlinjen och kartan i tre olika skalor blev det ett succéjubileum.
Tävlingen gick i Saltsjöbaden med tävlingsområde Erstavik som den första tävlingen 1919 hade gjort och som årets 100-årsminne 3-4 maj 2019 gör. Även den här tävlingen hade tre klasser: Jubileumsklass 6 km, Bana 10 km och Bana 6 km. Jubileumsklassen sprang på karta 1:100 000 och de övriga två klasserna hade sina banor på tre kartskalor 1:100 000, 1:50 000 och 1:25:000 där samtliga fick på traditionellt sätt rita in sina banor själv efter en mallkarta.
Deltagarna i jubileumsklassen, som skulle vara en kopia av tävlingen 1919 s,kulle springa i klädsel från det året, dvs keps, kavaj, långbyxor och läderkängor. Jubileumsklassen hade också samling på Kornhamnstorg i Gamla Stan för att sedan ta Saltsjöbanan till tävlingen som en här gången var vid Tattby skola i Saltsjöbaden.
Banläggare var Matts Andreé i arrangörsklubben Järla IF:
– Det var faktiskt samma väder som vi hade hört att det var på tävlingen 1919, alltså mycket snö men sol och fint. Det hade varit uppåt 50 cm snö veckorna innan tävlingen och jag hade rekat banorna på skidor och den stora svårigheten var att hitta gemensamma punkter för övergång mellan kartskalorna kommer jag ihåg. Det var så mycket snö att vi bestämde att packa alla större stigar med skoter för att göra det lite lättare i snöpulsningen. Tanken var att det skulle frysa ihop så det gick och springa på den hårda ytan efter som det var kallt nattetid.
– Jag hyrde en skoter ute på Lidingö kommer jag ihåg och frakta ut den på en Volkswagen pickup lastbil som jag lånade från firman där jag var anställd. Sedan körde jag skoter fredagskväll och lördag före tävlingen på stigar och fram till kontrollerna. Resultatet blev inte så bra efter som man trampade igenom. Det var ett hårt jobb, både för oss arrangörer och för löparna, men det blev en väldigt bra tävling som fick mycket uppmärksamhet minns jag, berättare Matts Andreé.
TV, radio och tidningar gjorde reportage både från skogen och från målgången och första kontrollen var samma kontroll som på originalbanan från 1919 där SVT och Sveriges Radio och fotografer var på plats.
Segrare på långa banan var Sture Björk, OK Malmia, tvåa Gunnar Eriksson, Södertälje IF och trea Ingvar Åström, Stigfinnarna.
– Jag gjorde nog mitt livs lopp på den tävlingen och slog många i landslaget, bland annat världsmästaren Kalle Johansson som var fyra. Jag hade aldrig sprungit på hundratusendelskarta men jag var väldigt vältränad den vintern då jag var 19 år då och hade tränat mycket friidrott med Hammarby då, berättar Ingvar Åström.
– Det var väldigt tunglöpt i snön och jag minns särskilt en kontroll söder om Hellasgården där man fick pulsa i knädjupt snöslask fram till kontrollen vid en stor brant. Men jag minns loppet som en väldigt stor utmaning med de olika kartskalorna och att det var väldigt roligt med en trevlig inramning.
Några år senare, 1975, restes en minnestaty ”Den förste orienteraren” i Saltsjöbaden till minne av den allra första orienteringstävlingen 1919.
O-B Hansson segrare 1919 i den första tävlingen och Sture Björk segrare 1969 i 50-årsminnet – vem vinner 100-årsminnet 2019?